Olbrzymią frajdę (jeśli tylko czas na to pozwala) daje Kandydatowi gotowanie i pieczenie. Lubi sprawiać przyjemność podniebieniom swoim najbliższym i znajomym. A szczególnie wtedy, gdy te „dzieła” są chwalone i podziwiane. Oto popisowe Jego dania:
SERNIK Z BORÓWKĄ I MALINAMI LUB BRZOSKWINIAMI
- Składniki na ciasto:
– 3 szklanki mąki,
– 1/2 szklanki cukru kryształu,
– 5 żółtek (białka użyj do bezy),
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 kostka margaryny.
- Składniki na masę twarogową:
– 1 kg twarogu (zmielić),
– 1 kostka margaryny,
– 1 szklanka cukru,
– 1 cukier waniliowy,
– 6 żółtek (z białek ubić pianę),
– 1 budyń śmietankowy.
- Składniki na bezę:
– białka z 6 jajek,
– 20 dag cukru,
– 1 budyń śmietankowy.
- Przygotowanie ciasta:
Zagnieść wszystkie składniki. Ciasto podzielić na dwie części: jedną część wyłożyć na blachę, a drugą część zamrozić.
- Przygotowanie masy twarogowej:
Żółtka utrzeć z cukrem dodając po trochę roztopionej margaryny. Później dodawać po trochę sera, wsypać budyń, a na końcu pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na 1 część ciasta znajdującego się w blasze.
- Przygotowanie bezy:
Z białek (które pozostały z ciasta) ubić pianę na sztywno dodając po trochę cukru. Na koniec wsypać budyń śmietankowy.
WERSJA Z BRZOSKWINIAMI
Na wyłożone w blasze ciasto wlać masę serową, wyłożyć brzoskwinie z puszki, ubitą pianę, przykryć startym na grubej tarce zamrożonym ciastem i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 55 minut (najpierw 30 min pieczemy górę i dół, potem do zarumienienia kruszonki tylko górę i przykrywamy ją papierem dopiekając tyko spód do końca czasu).
WERSJA Z JAGODAMI, MALINAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
Na wyłożone ciasto wlać masę serową, przykryć startym na grubej tarce zamrożonym ciastem i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 55 minut (najpierw 30 min pieczemy górę i dół, potem do zarumienienia kruszonki tylko górę i przykrywamy ją papierem dopiekając tyko spód do końca czasu).
Na wystudzony sernik nałożyć bitą śmietanę ubitą z 30 % śmietanki, cukru pudru i 1 Śmietan- fixu oraz udekorować jagodami, borówką amerykańską, malinami, itp. (do wyboru).
SMACZNEGO!
GULASZ WIEPRZOWY Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI
PRZEPIS:
- Składniki na kluski:
– 1 kg ziemniaków,
– 1 lub2 jajka,
– 4 łyżki (60 g) mąki ziemniaczanej, sól.
- Składniki na gulasz:
– 700 g łopatki wieprzowej,
– 2 duże cebule,
– ząbek czosnku,
– 2 łyżki smalcu,
– szklanka bulionu,
– łyżka przecieru pomidorowego,
– łyżeczka słodkiej papryki w proszku, listek laurowy i sól.
- Przygotowanie klusek:
Wyszoruj ziemniaki i ugotuj w osolonym wrzątku(ok. 20 min). Ostudź, obierz i zmiel w maszynce. Do ziemniaków wbij jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną, oprósz solą i zagnieć ciasto. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszcz i w każdej zrób palcem wgłębienie. Kluski wrzuć do osolonego wrzątku, zamieszaj i przykryj. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty. Wyjmij cedzakiem.
- Przygotowanie gulaszu:
Mięso pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij na smalcu stopionym w rondlu. Dodaj mięso, podsmaż ze wszystkich stron. Wlej bulion wymieszany z przecierem pomidorowym. Dodaj liść laurowy, oprósz papryką, solą i pieprzem. Duś przez ok. 45 min na małym ogniu. Podawaj z kluskami śląskimi, polanymi obficie sosem.
SMACZNEGO!